Hjärsås segrare i derbyt: ”Har väntat på det här”
Ett favorittippat VMA och ett Hjärsås/Värestorp som letar efter formen.
Det var ett på förhand enkelt utgångsläge att tippa.
Men som så många gånger förr lever derbyn sitt eget liv och utfallet blev det motsatta.
Matchbilden var som man kunde förvänta sig. VMA spelade och spelade och Hjärsås motmedel var hårt och gediget försvarsarbete, kompletterat av ständigt aviga och hotande omställningar.
Hjärsås fick också effekt tidigt med lite farligheter, bland annat med ett inlägg som strök ribbans överkant.
Annars var det VMA som tryckte på och spelade med fart och teknik på ett sätt som få andra lag i serien bemästrar. Eller så var i alla fall tanken.
Problemet var att det inte höll i mer än små, korta och sporadiska perioder.
– Vår prestation är inte tillräckligt bra, vi är inte där helt enkelt, säger VMA:s tränare Stefan Persson.
Det var händelserikt i inledningen. Efter dryga tio minuters spel snuvades Oscar Hall på en högst misstänkt straff, när han drogs ner i samband med ett avslutsförsök på nick.
En märkbart frustrerad Hall fick dock sin revansch kort därpå när han återigen fick ett läge med pannan. Denna gång på bortre ytan efter ett inspel från vänster och bollen satt i nät till bortaledning för VMA.
Hemmalaget replikerade snabbt. Urim Ahmeti stack iväg i djupet och blev fri i vänsterläge, varifrån han placerade in bollen behärskat i mål.
– Vi höjde oss av det målet och det var väldigt viktigt att vi kom tillbaka så snabbt, säger Hjärsås/Värestorps spelande tränare Urim Ahmeti.
Ett utslagsgivande spelsätt där Hjärsås kompakta och aggressiva defensiv gav utrymme till de skickliga individerna där framme att göra skillnad. Det var framgångsreceptet som utmanövrerade gästerna i derbyt.
– Vi pratade innan om att stänga mitten så mycket som möjligt och det klarade vi av på ett bra sätt, säger Urim Ahmeti, som fick se sitt lag ta väl vara på den snabba kvitteringen och det nya utgångsläget den genererade.
I andra halvlek fortsatte VMA:s spel att hacka betänkligt samtidigt som Hjärsås bara växte med uppgiften.
Och utdelning skulle komma när några sagolika minuter utspelade sig för hemmalagets del.
Först letade sig ett inspel snett inåt bakåt, via Kushtrim Sokolis avslut, till Nils Ehnbom som kunde trycka in ledningsmålet på en retur.
Kort därpå hade nyförvärvet Edonis Krasniqi marginalerna på sin sida när hans avslut från vänster styrde via en försvarare över VMA:s målvakt och in i nät till 3–1.
Mot slutet blev det sedan lite kaosartat när VMA fick en utvisning på Daniel Kardum, hann reducera och därtill träffa både stolpe och ribba i slutforceringen. Men det räckte ändå inte mot ett för dagen hetare och skarpare hemmalag på Hjärsås IP.
– Vi har väntat på den här segern, nu kommer det gå framåt för oss, säger Urim Ahmeti.
TEXT
ANTON NILSSON
anton.nilsson
@kristianstadsbladet.se
FOTBOLL, DIVISION 4 ÖSTRA
Hjärsås/Värestorps IF–VMA IK 3–2 (1–1)
Målen: 0–1 Oscar Hall (14), 1–1 Urim Ahmeti (15), 2-1 Nils Ehnbom (62), 3–1 Edonis Krasniqi (67), 3–2 Hayder Ali (90)SKFF:s Matchrapport